Çfarë janë partitë politike?

Sipas një përkufizimi tashmë klasik të Max Weber: “partitë janë në thelbin e tyre të brëndshëm organizata të krijuar në mënyrë të lirë mbi bazën e rekrutimeve të lira duke patur gjithmonë si qëllim kërkimin e votave në zgjedhje për të siguruar poste politike”.
Një tjetër politolog i njohur 
G. Sartori jep një formulim më sintetik: “një parti është një grup politik i identifikuar me një etiketë zyrtare që paraqitet në zgjedhje dhe është i aftë të vendos nëpërmjet zgjedhjeve kandidatët në poste publike”. Ky përkufizim përmban kërkesat minimale të domosdoshme për të identifikuar një parti përkundrejt organizimeve të tjera që synojnë të kryejnë veprimtari politike. Një tjetër formulim më i plotë do të konsideronim përcaktimin sipas të cilit “Partitë politike paraqesin bashkimin e lirë të qytetarëve me qëndrime të njëjta, të cilët, për zgjidhjen e problemeve politike bëjnë propozime programore dhe paraqesin kandidatë për mandate në parlament dhe për poste qeveritare, me qëllim që pas zgjedhjeve të suksesshme të zbatojnë në praktikë programin e tyre”.

 

 

bujana tekst…

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Databasa elektronike

mundesuar nga Milieukontakt Albania
TABELA NR 2
Fusha e mjedisitPartiaProgramiPremtimet legjislatura 2021-2025 Premtimet legjislatura 2017-2020Realizuar
Mbetjet PSMirëqenie për të gjithë, rritje ekonomiketë qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse. Modernizim për zhvillim të ekonomisë prodhuese, turizmit, bujqësisë, teknologjisë së informacionit, infrastrukturës dhe shërbimeve. Pesëfishojmë prodhimin e energjisë së gjelbërt nga burimet diellore dhe eolike, me një paketë investimesh mbi 350 milionë euro. Dyfishojme financimin për subvencione direkte tek fermerët . *Vazhdojme mbeshtetjen me skemën e naftës pa akzice, takse mjedisi, takse qarkullimi për fermerët ne 50 milion USD. *Mbështesim si agrobiznesin dhe fermerët nëpërmjet programit IPARD me 146 milion Euro. Investime në fermë, agropërpunim, certifikim produktesh zvillim rural. Mbështetjen e aksesit në finance për fermerët dhe agrobiznesin nëpërmjet Fondi Kombëtar të Garancisë për Bujqësinë teknologjisë së informacionit, infrastrukturës dhe shërbimeve. *Mbeshtetja e sipermarrjeve bujqesore dhe agro-turistike. Shtimi i produkteve te certifikuara dhe zgjerimi i zinxhirit te marketimit te tyre.. Vitalizimin rural, nderhyrje te shenjestruara ne fshat ku zhvillimet infrastrukturore ne rruge, uje te pishem dhe ndricim. (burimi: PS.AL)Nuk ka info1/5
AjriPDRrisim kontributin e drejtpërdrejtë nga turizmi në ekonominë tonë nga 8 në 10%. Dyfishojmë kontributin në punësim nga rritja e turizmit në ekonomi 40.000 në 80.000 vende pune. Dyfishojmë kapacitetet akomoduese. Rrisim kohëzgjatjen e sezonit turistik, përmes diversifikimit të ofertave turistike. Qeveria e re angazhohet të rrisë numrin e turistëve të huaj me 15% në vit. Objektivi ynë është t’i kthejmë fshatrat dhe zonat rurale të vendit nga të harruara e tërësisht të braktisura nga qeveria aktuale, në faktorë zhvillimi. Këtë do ta arrijmë duke mbështetur ekonominë e fermerëve, sipërmarrësve të këtij sektori dhe cilësinë e shërbimeve. Dyfishojmë kapacitetet akomoduese, rrisim kohëzgjatjen e sezonit turistik, përmes diversifikimit të ofertave turistike. Rrisim numrin e turistëve të huaj me 15% në vit. Kthimi i fshatrat dhe zonat rurale në faktorë zhvillimi. 100 milionë Euro në vit për fermerët shqiptarë dhe të financojmë 50 milionë euro / vit për infrastrukturën bujqësore. Ne do t’i transformojmë fermat shqiptare në biznese fitimprurëse. Taksa e tokës do të zerohet për fermerët që e punojnë tokën. “Produkt i kontrolluar dhe i sigurtë për konsumatorin, treg i sigurtë për çdo shqiptar”. Ulim faturën e energjisë elektrike për 70% të familjeve shqiptare duke ngritur një sistem faturimi me dy fasha. LIBERALIZOJMË tregun e energjisë elektrike, duke u dhënë konsumatorëve MUNDËSINË të zgjedhin. Ngritja e bursës së energjisë. Biznesi do te furnizohet më lirë dhe më mirë. Zhdukim nga qarkullimi gjeneratorët. Ne do të rrisim sigurinë e furnizimit me energji në vend, përmes investimeve në burime energjie të gjelbra e të pastra. Ne do të nxisim fuqishëm prodhimin e energjisë nga burime të gjelbërta dhe të pastra me fokus energjinë hidrike dhe atë të erës. Nxisim ndërtimin e kapaciteteve të reja të mëdha si energji të pastër në bazë, ndërsa rezervat hidrike të KESH do t`i përdorim për energjinë e balancimit apo energjinë në pik. Kontrolli i rreptë i cilësisë së karburanteve, sipas standardit europian brenda 180 ditëve të para të qeverisjes. Lidhim gazsjellësin TAP me TEC-in e Vlorës. Zgjidhim problemin e përmbytjeve, riparojmë dhe rehabilitojmë dëmet e tërmetit.nuk ka info
Menaxhimi i ujitPSnuk ka info
28 Mar 2021
"Në 25 prill, çdokush duhet të mendojë se po shkon të votojë për veten, familjen dhe lagjen e tij – takim me të rinjtë në Kombinat"
Qindra projekte e mbi 120 e ca kantierë që sot punojnë në të gjitha qendrat urbane të Shqipërisë, aty ku ka intensitet banimi të ketë uji të pijshëm 24 orë.
PS.AL 31 Mar 2021
"Jemi të vendosur të vazhdojmë përpara për ta bërë Shqipërinë të ardhmen tonë, takimi në Shkodër"
Programi Ujë 24 orë po shkon drejt përfundimit, brenda vitit 2022, në të gjitha qendrat urbane të Shqipërisë. PS.AL
06.04.2021
"Përmbledhje e takimeve elektorale të PS,
Niko Peleshi, vitin tjetër bashkia Kolonjë do të zgjidh e para në vend përfundimisht problemin me furnizim me ujë të pijshëm.
https://exit.al/permbledhje-e-takimeve-elektorale-te-ps-2/
07 Apr 2021
"Në 25 Prill votojmë pro Shqipërisë që është e ardhmja për fëmijët tanë - Këndi i fjalës Tepelenë"
Kemi një plan veprimi që thotë se brenda vitit 2022 do përmbyllet gjithë programi kombëtar i furnizimit me ujë të pijshëm. PS.AL 30 mars 2021
"Damian Gjiknuri, mbështetja për PS- në garanci për vazhdimësinë e projekteve"
Ujësjellësi, 8 milion euro në të cilin do të lidhen të gjitha fshatrat e Novoselës dhe zona nuk do të këtë më problem me ujin. Siguruam dhe fondet për mbrojtjen e argjinaturës së Vjosës, projekti do të ecë dhe do të përfundojë shumë shpejt.
https://sarandaweb.net/damian-gjiknuri-vijon-takimet-elektorale-mbeshtetja-per-ps-garanci-per-vazhdimesine-e-projekteve/ 08 Apr 2021
"Mandati i tretë do jetë një mandat i unitetit kombëtar - Këndi i fjalës Dropull"
Kemi rreth 120 kantiere në gjithë Shqipërinë që vazhdojnë shtrirjen e linjave të reja të ujësjellësit dhe brenda vitit të ardhshëm, përfundimisht, uji i pijshëm 24 orë në të gjitha zonat urbane të Shqipërisë.
PS.AL 20 prill 2021 "Fjala e Drejtuesit Politik të Qarkut Elbasan, Taulant Balla" Do vazhdojmë të investojmë në ujësjellës. https://ps.al/te-reja/partia-socialiste-ka-marre-persiper-misionin-te-shkruaje-historine-te-ngjitjes-ne-maje-te-shqiptareve 13 prill 2021 Klosi takim me banorët në Dimal: Berati me 5 mandate në Parlament
Mbyllim ujësjellësit e rinjë që po ndërtohen në këtë Bashki duke garantuar 24 orë ujë në zonat rurale dhe po ashtu ai shtoi se nje tjetër investim është rruga e unazës bujqësore.
http://ata.gov.al/2021/04/13/klosi-takim-me-banoret-ne-dimal-berati-me-5-mandate-ne-parlament/ 10 prill 2021
Takim elektoral, Çuçi takim në fshatin Lulzim në rrethin e Tepelenës
4 milion Euro për ujësjellësin e Tepelenës Brenda katër vjeçarit të ardhshëm.
Politike Nga takimet elektorale te Ps... - RRETHI TEPELENES (facebook.com)
MbetjetLSInuk ka info4 prill 2021
Braimllari vijon me takimet: LSI-ja në Maliq do të krijojë mundësi punësimi për të rinjtë! Ne do ti japim prioritet produkteve “Made in Albania” dhe do të mbështesim fermerin vendas me mbi 200 miliom euro në vit.
Braimllari vijon me takimet: LSI-ja në Maliq do të krijojë mundësi punësimi për të rinjtë! - Gazeta Standard Online
MbetjetPSDNdërtimi i impianteve të trajtimit të ujërave të zeza.Nxitjen e përdorimittë teknologjive të pastra dhe futjen e sistemeve të administrimit mjedisor. 19 prill 2021 PSD Grumbullimin e ndarë të mbetjeve (qelq , plastik, alumin, letër, karton dhe riciklimin e tyre. Ndërtimin e impjanteve të trajtimit të ujërave të zeza. Facebook
AjriPSDPërmirësimi i cilësisë së shërbimit në transportin publik.
Toka / hapësirat e gjelbëra PSDPakësimi i makinave dhe shtimi i gjelbërimit urban. Rishikimi i normave në ndërtim lidhur me raportet midis sipërfaqes ndërtuese dhe sipërfaqeve të gjelbra në favor të këtyre të fundit. Nxitjen e nismave individuale dhe kolektive për pyllëzimin e tokave të zhveshura e të abandonuara19 prill 2021 PSD Pakësimin e makinave dhe shtimin e gjelbërimit urban. Facebook
Mbrojtja e mjedisit PSnuk ka informacion12 Mar 2021 "Rruga drejt 25 Prillit - Prezantimi i skuadrës fituese në Qarkun Durrës" EkoParku që në javët në vijim do të hapet për publikun. PS.AL 13 prill 2021 "Fushata/ Niko Peleshi takimi me lagjen numër 1 në qytetin e Korçës" Do të zgjidhim përgjithmonë problemin e ngrohjes me gazifikimin e qytetit te Korcës, duke ndaluar prerjen e pyjeve. https://m.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1363109300728458&id=540999469606116
Mbrojtja e mjedisit PD22 shkurt 2021 Basha prezanton programin e biznesit dhe anti-korrupsionit: Objektivi ynë është ta fusim Shqipërinë mes 30 vendeve më të mira për të bërë biznes Ulim në mënyrë drastike numrin aktual të gjithë licencave dhe lejeve që jepen sot nga shteti. Do të përgjysmojmë afatet ligjore për çdo leje që kërkon vendimmarrje shtetërore, nga 60 ditë për lejet mjedisore të tipit A në vetëm 30 ditë. Basha prezanton programin e biznesit dhe anti-korrupsionit: Objektivi ynë është ta fusim Shqipërinë mes 30 vendeve më të mira për të bërë biznes. – Partia Demokratike (pd.al)
Mbrojtja e mjedisit PRMjedisi është vendimtar për jetën dhe vendi ynë duhet të bëhet më i pastër dhe më i shëndetshëm. Ajri i vendit dhe rrugët ujore, si një e tërë, kërkojnë më shumë se propagandë të rastit apo investime të fragmentarizuara. Koncepti duhet të ndryshojë duke filluar me qeverinë dhe për të gjithë qytetarët tanë. Përpjekjet për të reduktuar ndotjen, inkurajimi i riciklimit, edukimi i publikut, dhe puna për të shmangur degradimin ekologjik nuk janë histori suksesi deri tani.
Mbrojtja e mjedisit LSI28 shkurt 2021 Kryemadhi: Do kthejmë në normalitet ambientin, tokën, ujin dhe ajrin Standarde dhe cilësi të karburantëve, si dhe ulje të kostos së tyre në rreth 20 % duke hequr taksën e qarkullimit: Do kthejmë në normalitet ambientin, tokën, ujin dhe ajrin nga ndotja e nga zhvillimi industrial i papërgjegjshëm. Kryemadhi: Do kthejmë në normalitet ambientin, tokën, ujin dhe ajrin - Politikë (tiranapost.al) 28 shkurt 2021 Kryemadhi: Kontroll rigoroz për cilësinë e karburanteve, ulje e kostos në rreth 20 % duke hequr taksën e qarkullimit Premton se do të vendosë një kontroll rigoroz për cilësinë e karburanteve dhe ulje të ndjeshme të kostos së tyre në rreth 20 % duke hequr taksën e qarkullimit. Do të mbrojmë dhe kthejmë në normalitet ambientin, tokën, ujin dhe ajrin nga ndotja e nga zhvillimi industrial i papërgjegjshëm”. Kryemadhi: Kontroll rigoroz për cilësinë e karburanteve, ulje e kostos në rreth 20 % duke hequr taksën e qarkullimit - ATSH - (ata.gov.al)
Mbrojtja e mjedisit PSD19 prill 2021 Flora Manuka Zhvillim urban pa kosto të mëdh në mjedis dhe shëndet. (2) Partia SocialDemokrate e Shqiperise | Facebook 19 prill 2021 PSD Nxitjen e përdorimit të teknologjive të pastra, futjen e sistemeve të adminsitrimit mjedisor. Facebook

Add Data

Edit Data

Are you sure?

x

Please confirm deletion. There is no undo!